Blog
Wrz 22

Suszenie śliwek, czyli trzy razy „S”

Stobrawska Śliwka Suszona, to mój kolejny (poza stobrawskimi nalewkami) lokalny wyrób. Oczywiście nie robię tego przemysłowo, lecz  na domowe, własne potrzeby.

Śliwki - 3  Grillo-wędzarnio-suszarnia  Wędzarnia od tyłu (1)

Zbudowana przeze mnie przed laty Grillo-Wędzarnio-Suszarnia doskonale nadaje się też do suszenia śliwek (i innych owoców) tradycyjną metodą – w gorącym dymie. Taka właśnie suszona śliwka dodana do bigosu, czy duszonych mięs daje nieprawdopodobny aromat i smak. W moich rodzinnych stronach Beskidu Sadeckiego tak właśnie suszyło się każdej jesieni śliwki, jabłka czy gruszki.

Wędzarnia

A to już lekko podsuszone śliwki w trakcie wędzenia. Ostrość obrazu zakłócona jest dymkiem z kanału paleniska.

Suszenie śliwek 1  Suszenie śliwek 2  Sliwki suszone

…i  wędzenie – suszenie gruszek:

Wędzenie gruszek - termometr - 2015 Wędzenie gruszek - gotowy produkt - 2015 Wędzenie gruszek - 2 - 2015