Blog
wrz. 05

Będzie żenicha

Właśnie nalewka – „Żenicha kresowa” będzie z tych owoców dzikiej róży odmiany „róża pomarszczona” (Rosa rugosa).

Dzika róża 2016

Piękny, słoneczny weekend był okazją do rodzinnych zbiorów owoców dzikiej róży, które już zaczynają się marszczyć i wysuszać. Przepisy na nalewki mówią, że powinno się je zbierać po pierwszych przymrozkach. Ja nie czekam na nie, żeby ochronić te owoce przed zmarnowaniem. Teraz  je oczyszczę z ogonków i szypułek, wypłuczę, wysuszę i wstawię do zamrażarki na tydzień.

Potem tylko sięgnę do swojej sprwawdzonej już receptury na „żenichę kresową” i wystawię na słoneczny parapet. Niech wyciąga smaki i aromaty. Będzie czym częstować gości agro i ekoturystyki Chata w lesie.

Więcej na:

Żenicha kresowa – nalewka z dzikiej róży

Żenicha kresowa

Pora na nalewki

Krzak dzikiej róży